645
Δορυφορική εικόνα της 22ας Ιουνίου δείχνει το συγκρότημα του Φόρντοου ύστερα από τον βομβαρδισμό του από τους Αμερικανούς | MAXAR TECHNOLOGIES/Handout via REUTERS

Αλλη εκδοχή: Αθικτο το ουράνιο, οι μουλάδες το κρύβουν σε μυστικά εργοστάσια!

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2025, 13:38
Δορυφορική εικόνα της 22ας Ιουνίου δείχνει το συγκρότημα του Φόρντοου ύστερα από τον βομβαρδισμό του από τους Αμερικανούς
|MAXAR TECHNOLOGIES/Handout via REUTERS

Αλλη εκδοχή: Αθικτο το ουράνιο, οι μουλάδες το κρύβουν σε μυστικά εργοστάσια!

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2025, 13:38

Για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν η Repubblica έκανε δικό της ρεπορτάζ, λαμβάνοντας αφορμή από ένα άλλο, των Financial Times, που ήταν βασισμένο σε δύο ανώνυμες πηγές. Εγραψε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την καταστροφή του ιρανικού ουρανίου, αντιθέτως επικρατεί η βεβαιότητα ότι δεν έπαθε απολύτως τίποτε! Διακίνησε μάλιστα την πληροφορία ότι οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες («οι Ευρωπαίοι 007» στο πρωτότυπο) «είναι πεπεισμένες ότι οι Φρουροί της Επανάστασης μετέφεραν το πυρηνικό υλικό προτού βομβαρδίσουν οι Αμερικανοί τις εγκαταστάσεις στο Φόρντοου». Πού το πήγαν; Αγνωστον!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, οι βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις «καταστράφηκαν ολοσχερώς», κατά το Πεντάγωνο «υπέστησαν σοβαρή καταστροφή», ενώ η ιρανική πλευρά έδωσε αξιολόγηση γκάμας, χαρακτηρίζοντας το  Φόρντοου από «άθικτο» μέχρι «σημαντικά χτυπημένο». To φύλλο του λονδρέζικου Σίτι έγραψε πως οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι δεν υπήρχε ουράνιο στο Φόρντοου την ώρα της αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ, διότι αμέσως μετά δεν υπήρξε έκλυση ραδιενέργειας. Εξ αυτού συνάγεται πως το ουράνιο μεταφέρθηκε κάπου αλλού και παραμένει «σε μεγάλο βαθμό άθικτο».

«Ο ραδιενεργός θησαυρός των αγιατολάχ, αυτά τα 408,6 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%, πολύ κοντά στο όριο που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, είναι κρυμμένα σε κάποιο μυστικό εργαστήριο της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Θα είναι ένα από εκείνα που δεν αναφέρθηκαν ποτέ στην Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ ή αναφέρθηκαν με παραλείψεις. Υπάρχει ένα κρυφό δίκτυο δομών και εγκαταστάσεων στο Ιράν και το θέμα τώρα είναι πού βρίσκεται το ραδιενεργό υλικό του Χαμενεΐ. Και, βέβαια, αν διαθέτει το Ιράν φυγοκεντρωτές σε τοποθεσίες διαφορετικές από τις βομβαρδισμένες», έγραψε η Repubblica.

Ανευ περιστροφών, ο Τζέφρι Λιούις, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Μίντλμπερι, στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας, ειδικός σε θέματα πυρηνικής πολιτικής, απάντησε στις ιταλικές απορίες ως εξής: «Η ικανότητα του Ιράν να εμπλουτίζει το ουράνιο δεν έχει μηδενιστεί, επειδή εξακολουθεί να διαθέτει λειτουργικούς φυγοκεντρωτές και εξαρτήματα. Το να φθάσει στο 60% μισό τόνο ουρανίου σημαίνει ότι έχει γίνει μεγάλο μέρος της δουλειάς, επομένως το απόθεμα είναι πολύτιμο. Ο εμπλουτισμός του στο 90% είναι ευκολότερος και ταχύτερος, ενώ με 250 φυγοκεντρωτές είναι ζήτημα 8-10 εβδομάδων».

Δύο ημέρες πριν από την αμερικανική επιδρομή, συνέχισε η Repubblica, οι δορυφόροι είδαν κομβόι 16 φορτηγών έξω από μία από τις εισόδους του Φόρντοου. Ο δε διευθυντής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, αποκάλυψε ότι στις 13 Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση, ό ίδιος έλαβε επιστολή από τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ενημέρωνε για την υιοθέτηση ειδικών μέτρων για την προστασία του ραδιενεργού εξοπλισμού και των υλικών. «Είναι πιθανόν ο Ιρανός να εννοούσε και τη μεταφορά του ουρανίου».

Στις 12 Ιουνίου η ιρανική κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ ότι προετοίμασε νέα τοποθεσία, κτισμένη πιο βαθιά από την εγκατάσταση στο Φόρντοου, «αλλά οι πληροφορίες για αυτήν είναι ελάχιστες». Ο προαναφερθείς Λιούις είπε ότι «πρέπει να είναι εργοστάσιο τουλάχιστον 10.000 τ.μ., με φυγοκεντρωτές και αποθήκες, το οποίο μάλλον βρίσκεται σε κάποιο βουνό της επαρχίας του Ισπαχάν». Η ακριβής τοποθεσία, όπως αναφέραμε, είναι άγνωστη, αλλά ο Λιούις υπέθεσε ότι απέχει πολύ από τα πληγέντα σημεία.

Ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social: «Τίποτα δεν αφαιρέθηκε από την τοποθεσία Φόρντοου. Χρειαζόταν πολύς χρόνος και ήταν πολύ επικίνδυνο, διότι είναι πολύ βαρύ και δύσκολο να μετακινηθεί». Ωστόσο οι ειδικοί τον διέψευσαν. Ο Λιούις είπε ότι «το ουράνιο  δεν είναι δύσκολο να μεταφερθεί, μάλιστα κατά τη διαδικασία εμπλουτισμού του περνάει από τη μία δομή στην άλλη και αποθηκεύεται υπό μορφήν σκόνης σε μεταλλικούς κυλίνδρους που, λόγω του μεγέθους τους, χωράνε στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου».

Το ιταλικό δημοσίευμα ολοκληρώθηκε με την υπενθύμιση της δήλωσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Μοσάντ έχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να εντοπίσει και να βρει τι απέγινε, αλλά και με το σχόλιο ότι στο μέλλον ενδέχεται να έχουμε νέο πολεμικό επεισόδιο, αφού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θέτουν ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν την παράδοση αυτού του εμπλουτισμένου ουρανίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...