Κυρανάκης: Περισσότερα τρένα στις γραμμές, με ασφαλείς υποδομές – Τι έρχεται με την ψήφιση του ν/σ για τον ΟΣΕ
Κυρανάκης: Περισσότερα τρένα στις γραμμές, με ασφαλείς υποδομές – Τι έρχεται με την ψήφιση του ν/σ για τον ΟΣΕ
Ο σιδηρόδρομος δεν είναι απλώς υποδομή, είναι στρατηγική επιλογή, και στόχος της κυβέρνησης είναι εντός της θητείας της, όχι μόνο να τον ανατάξει, αλλά να τον καταστήσει οικονομικά βιώσιμο και ασφαλή, υπογράμμισε από το βήμα ημερίδας για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, γνωστοποιώντας ότι το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΟΣΕ αναμένεται να ψηφιστεί εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων.
Με την ψήφιση του νέου σιδηροδρομικού πλαισίου από τη Βουλή, σημείωσε ο κ. Κυρανάκης, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά, την ψηφιοποίηση των λειτουργιών και την ασφάλεια των μεταφορών.
«Η ανάταξη του σιδηροδρόμου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης και στρατηγικός μας στόχος είναι να μπουν περισσότερα τρένα στις γραμμές, με ασφαλείς και εκσυγχρονισμένες υποδομές», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και εκτίμησε ότι μέχρι το 2026 «η χώρα μας θα έχει στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερους όγκους μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κυρανάκης στη σύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και στη σιδηροδρομική ενοποίηση της Βόρειας Ελλάδας με τα Βαλκάνια, δίνοντας βάθος στον βόρειο διάδρομο εξαγωγών και άμυνας, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Ορμένιο και προς Βουλγαρία και Ρουμανία.
Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός στην επικείμενη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας railway.gov.gr, που θα επιτρέπει real-time παρακολούθηση των δρομολογίων με ακρίβεια εκατοστών – εργαλείο κρίσιμο για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του συστήματος.
Δυτικός Προαστιακός
Εν τω μεταξύ, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης, με στόχο να συνδέσει τα δυτικά προάστια της πόλης με το κέντρο και με άλλες περιοχές εξυπηρετώντας χιλιάδες πολίτες, κυρίως φοιτητές στη Σίνδο και εργαζόμενους στη Βιομηχανική Περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε έπειτα από σύσκεψη εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, το έργο θα βγει σε διαγωνισμό μέχρι τον Οκτώβριο, για να αρχίσει να κατασκευάζεται την άνοιξη του 2026.
«Η σύσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο οποίος μου έδωσε σαφή εντολή να προχωρήσουμε τα σημαντικά ζητήματα των υποδομών και μεταφορών στην περιοχή. Μαζί με την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά, η δυτική Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να μείνει έξω από την εξίσωση και θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος», δήλωσε ο κ. Κυρανάκης.
Το έργο, πρόσθεσε, θα βγει σε διαγωνισμό μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 και από πλευρά μας «προχωράμε τις διαδικασίες για την αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Κτηματολόγιο, αλλά και τις απαλλοτριώσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι» μέχρι τότε. «Εφόσον δεν έχουμε προσφυγές και ενστάσεις, μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται την άνοιξη του 2026», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.
Πρόκειται, τόνισε χαρακτηριστικά, για ένα έργο που «θα εξυπηρετήσει την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς: τους εργάτες, τους ανθρώπους που έχουν την καθημερινή αγωνία να βγάλουν το μεροκάματο και να έχουν έναν αξιοπρεπή και ασφαλή τρόπο μετακίνησης, αλλά και τους φοιτητές. Θα υπάρξει διασύνδεση της Σίνδου με το ΔΙΠΑΕ με λεωφορείο, για να εξυπηρετούνται οι φοιτητές».
Μάλιστα, ο κ. Κυρανάκης προανήγγειλε πως θα ανακαινιστεί και ο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης που θα συνδέει το Μετρό της πόλης με τον Δυτικό Προαστιακό και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης θα ξεκινά από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, εκεί όπου βρίσκεται η στάση του Μετρό, συμπληρώνοντας το δίκτυο συγκοινωνιών της πόλης, εξυπηρετώντας φοιτητές και εργαζόμενους στο ΔΙΠΑΕ, εργαζόμενους στη ΒΙΠΕΘ και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Μετά το Ν.Σ.Σ. θα κάνει στάσεις σε Μενεμένη, Επτανήσου και Κορδελιό ενώ ακολούθως θα χωρίζει σε δύο γραμμές, η πρώτη προς Σίνδο και η δεύτερη προς Διαβατά και Αγχιάλο. Στόχος, η επέκταση του Προαστιακού και προς τον Αγιο Αθανάσιο και Γέφυρα, εξυπηρετώντας και τους κατοίκους των δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News