663
Μοιάζουν με αληθινά μωρά αλλά είναι κούκλες και προκαλούν αντιδράσεις στη Βραζιλία | EPA/ISAAC FONTANA

Βραζιλία: Οι κούκλες που αλλάζουν τους νόμους

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2025, 18:50
Μοιάζουν με αληθινά μωρά αλλά είναι κούκλες και προκαλούν αντιδράσεις στη Βραζιλία
|EPA/ISAAC FONTANA

Βραζιλία: Οι κούκλες που αλλάζουν τους νόμους

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2025, 18:50

Την ώρα που ένας πρώην πρόεδρος δικάζεται για απόπειρα πραξικοπήματος και ο νυν πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση δημοτικότητας των τριών θητειών του, πολλοί Βραζιλιάνοι ασχολούνται με τα τρομακτικά μωρά! κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι σαπουνόπερες και σειρά προτεινόμενων νόμων σχολιάζουν την πρόσφατη εμφάνιση υπερρεαλιστικών κούκλων-μωρών!

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου 30 νομοσχέδια σχετικά με αυτά τα ειδώλια, γνωστά ως «αναγεννημένες» κούκλες, έχουν κατατεθεί σε όλη τη Βραζιλία. Περιλαμβάνουν προτάσεις για την απαγόρευση της παροχής δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης σε αυτά, και την απαγόρευση της χρήσης τους από τους συλλέκτες για τη διεκδίκηση προτεραιότητας στις ουρές των δημοσίων υπηρεσιών.

Βίντεο με συλλέκτριες που κάνουν μπάνιο τις κούκλες τους, τις βάζουν στο κρεβάτι, ή τις σπρώχνουν σε καροτσάκια, διαδίδονται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – συχνά συνοδευόμενα από επικριτικά σχόλια και χλευασμούς, όπως ένα σατιρικό ραπ τραγούδι που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κλωτσούν τις κούκλες στον δρόμο.

Η διαμάχη κορυφώθηκε ανησυχητικά στις 6 Ιουνίου, όταν ένας άνδρας χαστούκισε ένα πραγματικό μωρό τεσσάρων μηνών, ισχυριζόμενος ότι το είχε μπερδέψει με μία από τις κούκλες!

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στα προτεινόμενα νομοσχέδια αποκαλύπτει ότι απαγορεύουν πράγματα που, στην πράξη, δεν συμβαίνουν. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί μόλις μία επιβεβαιωμένη περίπτωση πολίτη που επιχείρησε να μεταφέρει μια κούκλα σε δημόσιο νοσοκομείο, η οποία φέρεται να αφορούσε μια γυναίκα που πάσχει από ψυχιατρική διαταραχή.

Το κύμα της αντιπαράθεσης δείχνει να καθοδηγείται από πολιτικούς της Δεξιάς. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα UOL, όλα τα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάιο σχετικά με τις «αναγεννημένες» κούκλες έχουν προταθεί από δεξιούς και ακροδεξιούς νομοθέτες της χώρας.

Σύμφωνα με τον Guardian, πολιτικοί αναλυτές στη Βραζιλία τονίζουν τη χρονική στιγμή των νομοθετικών πρωτοβουλιών – ο πρώην ακροδεξιός πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρου, δικάζεται αυτή την εποχή για απόπειρα πραξικοπήματος και, μετά από προηγούμενη απόφαση του εκλογικού δικαστηρίου, έχει ήδη αποκλειστεί από τις υποψηφιότητες των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Η Αντρέϊα Γκοζάγκα και η κόρη της Ζακλίν κατασκευάζουν χειροποίητες κούκλες μωρά. Και έχουν αντιμετωπίσει πλείστα αρνητικά σχόλια μέσω Διαδικτύου (EPA/ISAAC FONTANA)

Οι δεξιοί νομοθέτες επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού μέσω της προώθησης μιας νέας ατζέντας, την ώρα που κανείς τους δεν γνωρίζει ποιος θα διαδεχθεί τον Μπαλσονάρου στην ηγεσία της άκρας Δεξιάς. Παρότι, όμως,  ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος δείχνει να επωφελείται από την αντιπαράθεση, η κριτική και ο χλευασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέρχονται από όλες τις πλευρές – συμπεριλαμβανομένης της Αριστεράς.

Η πλειονότητα των συλλεκτών και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις «αναγεννημένες» κούκλες που πέφτουν θύματα της καμπάνιας αγανάκτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι γυναίκες. Δέχονται καθημερινά μηνύματα από ανώνυμους χρήστες, που απειλούν μέχρι και να τις σκοτώσουν στο δρόμο.

Η κοινότητα των δημιουργών προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους της τόσο έντονης αντίδρασης απέναντι σε ένα αντικείμενο που εντάσσεται στο είδος συλλεκτικής τέχνης το οποίο ευδοκιμεί στη Βραζιλία – τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφέρει ο Guardian.

Υπάρχει ένας βαθμός συναίνεσης γύρω από την άποψη ότι το πρόσφατο κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε με ένα βίντεο στο TikTok που δημοσίευσε μια συλλέκτρια, η οποία είπε ότι την αποκάλεσαν «τρελή» επειδή πήγε μια από τις κούκλες της στο εμπορικό κέντρο. Λίγο αργότερα, ένα άλλο βίντεο που έδειχνε μια κούκλα να «θεραπεύεται» σε νοσοκομείο έγινε viral. Η συλλέκτρια εξήγησε ότι επρόκειτο για παιχνίδι ρόλων, αλλά οι αναρτήσεις συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι ήταν πραγματικό.

Δημιουργοί και συλλέκτες αναφέρουν στον Guardian ότι στα 14 χρόνια της αναδημιουργίας κουκλών, καμία γυναίκα δεν τις έχει αντιμετωπίσει ως πραγματικά μωρά. Η ολοκλήρωση κάθε «αναγεννημένης» κούκλας –με κόστος από 230 ως 2.900 ευρώ–  μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ανάλογα με την πολυπλοκότητα των λεπτομερειών της (για παράδειγμα, αν τα μαλλιά της βάφονται, ή εμφυτεύονται τούφα-τούφα).

Ανθρωπολόγοι επισημαίνουν ότι η διαμάχη αποκαλύπτει και ένα στοιχείο παθολογικής αντιμετώπισης των γυναικών και προκατάληψης εναντίον τους – λες και η κατοχή, ή το παιχνίδι με υπερρεαλιστικές κούκλες, είναι σημάδι ψυχικής ασθένειας. Καλλιτέχνες τονίζουν στον Guardian ότι οι κούκλες δεν είναι παιχνίδια, αλλά έργα τέχνης, αν και διευκρινίζουν ότι οι δραστηριότητες με αυτές έχουν αποκτήσει κάποια νοσηρά χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...