472
Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ πρέπει να αφαιρέσουν εκατό θερμίδες από το μέσο καλάθι αγορών | Shutterstock

Βρετανία: Ο Στάρμερ κήρυξε πόλεμο κατά των θερμίδων!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2025, 16:01
Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ πρέπει να αφαιρέσουν εκατό θερμίδες από το μέσο καλάθι αγορών
| Shutterstock

Βρετανία: Ο Στάρμερ κήρυξε πόλεμο κατά των θερμίδων!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2025, 16:01

Με τα κιλά των Βρετανών ασχολείται ο πρωθυπουργός τους, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αποφάσισε να καταπολεμήσει την παχυσαρκία επιβάλλοντας πρόστιμα στα… σουπερμάρκετ. Οι βιομηχανίες παραγωγής «ανθυγιεινών τροφίμων» (αλμυρά σνακς, γλυκά, τσιπς, κ.λπ.) μάλλον τη γλίτωσαν προς το παρόν. Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera χαρακτήρισε τα νέα μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης «ριζοσπαστική κίνηση» η οποία αποσκοπεί «στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που λέγεται παχυσαρκία, διότι αυτή γονατίζει το βρετανικό ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα («τα οποία αποτελούν μέρος ενός 10ετούς σχεδίου για τη βελτίωση της υγείας των Βρετανών» και θα δημοσιοποιηθούν πλήρως εντός της εβδομάδος), τα σουπερμάρκετ πρέπει να αφαιρέσουν εκατό θερμίδες από το «μέσο καλάθι αγορών», μειώνοντας τις πωλήσεις των σνακ και αυξάνοντας εκείνες των υγιεινών τροφίμων. Στο εξής οι αλυσίδες λιανικής θα υποχρεούνται να παρουσιάζουν έκθεση με τα τρόφιμα που πωλούν. Οσες δεν επιτύχουν τους καθορισμένους από το κράτος στόχους, θα πληρώνουν πρόστιμα.

«Τα σουπερμάρκετ θα έχουν την ελευθερία να επιλέγουν τη στρατηγική που θα υιοθετούν, αφού δεν πρόκειται για απαγόρευση της πώλησης τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, αλλά για αλλαγή του μάρκετινγκ. Τα καταστήματα μπορούν να κάνουν προσφορές σε υγιεινά τρόφιμα ή να δίνουν πόντους επιβράβευσης που συνδέονται με την αγορά τροφίμων χαμηλών σε θερμίδες ή να μεταβάλλουν τη σύνθεση των μαγειρεμένων φαγητών που αγοράζει η πλειονότητα των βρετανικών νοικοκυριών». Ο υπουργός Υγείας, Ουές Στρίτινγκ δήλωσε: «Θα κάνουμε την υγιεινή επιλογή εύκολη, επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία».

Ο Στρίτινγκ υπογράμμισε ότι η παχυσαρκία στη Βρετανία έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990 και τώρα κοστίζει στο ΕΣΥ 11 δισ. λίρες ετησίως, ποσόν τριπλάσιο από τον προϋπολογισμό για τα ασθενοφόρα. «Το ΕΣΥ κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμο» είπε ο ίδιος υπουργός.

Η Βρετανία έχει το τρίτο υψηλότερο επίπεδο παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Τα 2/3 των Βρετανών θεωρούνται παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Το παραπανίσιο βάρος θεωρείται σοβαρός παράγοοντας κινδύνου διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες, διαβήτη και άλλες παθήσεις.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Στάρμερ, η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης κατά 50 θερμίδες την ημέρα είναι αρκετή για να απαλλάξει δύο εκατομμύρια ενήλικες και 340.000 παιδιά από την παχυσαρκία, αν και αυτά τα στοιχεία έχουν αμφισβητηθεί από ορισμένους ειδικούς οι οποίοι έχουν υπογραμμίσει τον ρόλο άλλων παραγόντων, όπως είναι η καθιστική ζωή.

Τώρα οι αλυσίδες λιανικής ασκούν σφοδρή κριτική στους Εργατικούς όσον αφορά το ζήτημα του περιθωρίου κέρδους τους, ενώ οι Τόρις εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση στο κράτος και επικεντρώνουν στο γεγονός ότι στο στόχαστρο των Εργατικών έχουν μπει μόνο τα σουπερμάρκετ και όχι τα ντελικατέσεν, τα αρτοποιεία και τα καταστήματα takeaway.

Ωστόσο δύο από τις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες λιανικής λιανικής, έγραψε η Corriere, η Tesco και η Sainsbury’s, έχουν ταχθεί υπέρ της κίνησης της κυβέρνησης, «η οποία έχει και την υποστήριξη του 60% της κοινής γνώμης». Επίσης, «οι ενώσεις καταναλωτών υποστήριξαν ότι οι υποχρεωτικοί διατροφικοί στόχοι θα δώσουν κίνητρα στους λιανοπωλητές να διευκολύνουν τους ανθρώπους να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να ζουν πιο υγιεινή ζωή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...