438
| Shutterstock

Κίνα: Διώξεις για αναρτήσεις «λεσβιακής λογοτεχνίας»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2025, 20:05
|Shutterstock

Κίνα: Διώξεις για αναρτήσεις «λεσβιακής λογοτεχνίας»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2025, 20:05

Δημοσίευμα του BBC News  εστιάζει στις συλλήψεις και ανακρίσεις 20χρονων γυναικών στην Κίνα, επειδή δημοσίευσαν «λογοτεχνικά έργα» με θέμα λεσβιακούς έρωτες. «Τουλάχιστον 30 συγγραφείς, σχεδόν όλες γυναίκες ηλικίας 20 ετών, έχουν συλληφθεί σε όλη τη χώρα από τον Φεβρουάριο», είπε στο BBC ένας δικηγόρος που υπερασπίζεται μία από αυτές. «Πολλές έχουν αποφυλακιστεί με εγγύηση ή περιμένουν δίκη, αλλά κάποιες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση».

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ιστορίας είναι ότι οι παραπάνω «δημοσιεύσεις» δεν υπήρξαν ποτέ με την κλασική λογοτεχνική έννοια: οι νεαρές γυναίκες δεν τύπωσαν τα πονήματά τους, αλλά τα ανήρτησαν στην πλατφόρμα Haitang Literature City, η οποία εδρεύει στην… Ταϊβάν – το τελευταίο στοιχείο, προφανέστατα, είναι και το πλέον επιβαρυντικό για τις ίδιες.

Στην κινεζική πλατφόρμα Weibo, τώρα, οκτώ από τις συγγραφείς των λεσβιακών ιστοριών ανέφεραν ότι συνελήφθησαν για τις παραπάνω αναρτήσεις. Η εξιστόρηση των παθημάτων τους στα χέρια της κινεζικής αστυνομίας, σημειώνει το BBC, κινητοποίησε δεκάδες δικηγόρους που έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Επιπλέον το BBC σημείωσε ότι αυτού του είδους οι ιστορίες τα τελευταία χρόνια «έχουν αποκτήσει έντονα αφοσιωμένο κοινό, ειδικά μεταξύ των νεαρών γυναικών της Κίνας».

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς των λεσβιακών ιστοριών αφορούν παραβιάσεις του νόμου περί πορνογραφίας, ενώ όσες αποκόμισαν κάποιο κέρδος από την υπόθεση των αναρτήσεων κινδυνεύουν με δεκαετή φυλάκιση. Ο κινεζικός νόμος ορίζει ότι πορνογραφία εστί και η περιγραφή ομοφυλοφιλικού σεξ «ή άλλων διαστροφών». Οι ετεροφυλοφιλικές αναφορές αντιμετωπίζονται συχνά με μεγαλύτερη κατανόηση, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.

Αν και συγγραφείς ετεροφυλοφιλικών ερωτικών κειμένων έχουν φυλακιστεί στην Κίνα, οι παρατηρητές λένε ότι το είδος υπόκειται σε πολύ λιγότερη λογοκρισία. Τα gay ερωτικά κείμενα, τα οποία είναι πιο ανατρεπτικά, φαίνεται να ενοχλούν περισσότερο τις αρχές. Εθελοντές ομάδας υποστήριξης των συλληφθεισών συγγραφέων δήλωσαν στο BBC ότι η αστυνομία ανέκρινε ακόμη και ορισμένους αναγνώστες, αναφέρει το BBC και προσθέτει ότι οι  γυναίκες που πιάστηκαν από την αστυνομία εργάζονται κρυφά στην Κίνα [ως συγγραφείς], αφού εκεί η ομοφυλοφιλία και ο σχετικός ερωτισμός στιγματίζονται.

Η ηλικία των συγγραφέων αποτελεί επίσης ανησυχία [στις κινεζικές αρχές]. Κάποιες  από αυτές με τις οποίες μίλησε το BBC είπαν ότι άρχισαν να διαβάζουν και να γράφουν ομοφυλοφιλικές ιστορίες προτού κλείσουν τα 18 χρόνια τους, μερικές κιόλας από την ηλικία των 11 ετών.

Εξήγηση για το φαινόμενο της δίωξης των λεσβιών συγγραφέων δίνει και η πολιτική: καθώς τα ποσοστά γάμων και γεννήσεων καταρρέουν και στην Κίνα, ακολουθώντας κατά πόδας τις χώρες της Δύσης, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενθαρρύνει την εθνική αναζωογόνηση, άρα η «προπαγάνδα» των ΛΟΑΤΚΙ, όπως την θεωρούν οι κινεζικές Αρχές, συνιστά πρόβλημα. Η κινεζική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες, έτσι η λεσβιακή λογοτεχνία θεωρείται παράγοντας που μειώνει την προθυμία των γυναικών να τεκνοποιήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...