Νέες κυρώσεις ενάντια σε Ρωσία από ΕΕ και Βρετανία
Νέες κυρώσεις ενάντια σε Ρωσία από ΕΕ και Βρετανία
Βρετανία και ΕΕ ανακοίνωσαν νέες σημαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς έγινε σαφές ότι η τηλεφωνική επικοινωνία της Δευτέρας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν οδήγησε σε ουσιαστικές παραχωρήσεις από τη Μόσχα.
Οπως σημειώνει ο Guardian, ο oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να συνεχίσει τον πόλεμο και την κατοχή», καθώς ο Πούτιν αρνήθηκε να υποστηρίξει την πρόταση των ΗΠΑ για μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, την οποία η Ουκρανία έχει ήδη αποδεχθεί.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι οι νέες κυρώσεις στοχεύουν δεκάδες οντότητες που «στηρίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή, τις εξαγωγές ενέργειας και τον πληροφοριακό πόλεμο, καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία». «Ο Πούτιν δεν έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής την πλήρη, άνευ όρων εκεχειρία που ζήτησε ο πρόεδρος Τραμπ και έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος Ζελένσκι εδώ και πάνω από δύο μήνες», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ενέκρινε κυρώσεις κατά του “σκιώδους στόλου” της Ρωσίας, ο οποίος αποτελείται από περίπου 200 δεξαμενόπλοια, προσθέτοντας ότι ακολουθούν και άλλα μέτρα. «Οσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο σκληρή θα είναι η απάντησή μας», δήλωσε. Οι δυτικές χώρες είχαν επιβάλει εμπάργκο στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία μετά την εισβολή του 2022 και είχαν απαγορεύσει την παροχή υπηρεσιών σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο. Σε απάντηση, η Μόσχα στράφηκε σε έναν λεγόμενο “σκιώδη στόλο” – δεξαμενόπλοια με αμφίβολη ιδιοκτησία και χωρίς κατάλληλη ασφάλιση – για να συνεχίσει τις εξαγωγές.
Ο Ζελένσκι χαιρέτισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις: «Είναι σημαντικό να περιοριστεί αυστηρά ο ρωσικός στόλος δεξαμενοπλοίων που χρηματοδοτεί δολοφονίες, καθώς και όλα τα σχήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την ενίσχυση της πολεμικής της βιομηχανίας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πόλεμος «πρέπει να τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ωστόσο πως απαιτούνται ρεαλιστικές και σαφείς προτάσεις, και κάλεσε σε αυξημένη πίεση προς τη Ρωσία. «Συνεργαζόμαστε με εταίρους ώστε να πιέσουμε τη Ρωσία να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις έχουν σημασία και ευχαριστώ όσους τις καθιστούν πιο ουσιαστικές για τους υπαίτιους αυτού του πολέμου», σημείωσε
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ευρώπη ότι προσπαθεί να αποτρέψει την επανέναρξη άμεσου διαλόγου, προσθέτοντας: «Η Ρωσία δεν ανταποκρίνεται ποτέ σε τελεσίγραφα».
Σύμφωνα με τον Guardian η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων υπογράμμισε την αποτυχία της προσπάθειας διαμεσολάβησης του Τραμπ, καθώς σε Κίεβο και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έγινε σαφές πως ο Τραμπ στην ουσία αποδέχθηκε την άρνηση του Πούτιν να προχωρήσει σε άμεση εκεχειρία. Αντί να πιέσει τη Μόσχα, ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μόνες τους, ίσως υπό την αιγίδα του Βατικανού. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «θαυμάσια» συνομιλία που είχε με τον Πούτιν, υπονοώντας ότι οι συνομιλίες θα ξεκινούσαν «άμεσα», ωστόσο γρήγορα έγινε φανερό πως απέφυγε να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός από τη ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios, οι Ευρωπαίοι – ανάμεσά τους οι πρωθυπουργοί και πρόεδροι των Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Φινλανδία αλλά και η Κομισιόν – που συμμετείχαν σε μεταγενέστερη τηλεδιάσκεψη με τον Ζελένσκι, εμφανίστηκαν «αιφνιδιασμένοι» από τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ παρουσίασε τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Πηγές της ιστοσελίδας αναφέρουν ότι «ο Τραμπ έδειχνε ικανοποιημένος με όσα άκουσε από τον Πούτιν, παρουσιάζοντάς τα ως κάτι νέο, παρότι ο Ρώσος ηγέτης δεν είχε μεταβάλει καθόλου τη στάση του».
Η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει, τόσο πριν όσο και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, πως οι μακροχρόνιες και μέγιστες απαιτήσεις της αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» για την κατάρτιση ενός μνημονίου με προτάσεις ειρήνης. «Oλοι θέλουν να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά φυσικά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία φαίνεται πως έθεσε ακόμη ένα εμπόδιο, δηλώνοντας ότι, αφού πρότεινε την κατάρτιση ενός ειρηνευτικού μνημονίου, τώρα είναι στο χέρι της Ουκρανίας να συνεργαστεί με τη ρωσική πρόταση.
Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε αναφορές από τις άκαρπες συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Ρωσία ζητά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από πέντε περιοχές – περιλαμβανομένων εδαφών που δεν τελούν υπό ρωσική κατοχή. «Είναι δική μας γη, δεν θα αποσύρουμε τα στρατεύματά μας από το έδαφός μας … αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν την ειρήνη … όταν ζητούν κάτι που γνωρίζουν ότι δεν θα δεχθούμε», είπε ο oυκρανός πρόεδρος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News