449
Σχέδιο του Ουγκό για την εικονογράφηση του μυθιστορήματός του «Η Παναγίας των Παρισίων» | Culture Club/Getty Images/Ideal Image

Ζωγραφικά έργα του Βίκτωρος Ουγκό εκτίθενται στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2025, 19:02
Σχέδιο του Ουγκό για την εικονογράφηση του μυθιστορήματός του «Η Παναγίας των Παρισίων»
|Culture Club/Getty Images/Ideal Image

Ζωγραφικά έργα του Βίκτωρος Ουγκό εκτίθενται στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2025, 19:02

Σπανίως εκτίθενται αυτά τα σχέδια σε χαρτί, και ας είναι φτιαγμένα από χέρι διάσημο (αλλά για διαφορετικούς λόγους). Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου συγκέντρωσε ορισμένες εικαστικές συνθέσεις του κλασικού γάλλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκό, οι οποίες μάγεψαν ακόμη και τον εξίσου διάσημο μετρ του πινέλου, Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Συστάσεις δεν θέλει στους παλιούς ο Ουγκό, αφού οι έχοντες διατρέξει τουλάχιστον 50 έτη βίου τον γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» (από βιβλίο, μεταφρασμένο έστω) και όχι από το σινεμά, από την τηλεόραση ή από σκίτσα με περιλήψεις λόγου. Ο δημιουργός της «Παναγίας των Παρισίων», των «Αθλίων» και των «Εργατών της Θάλασσας» υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα των γαλλικών γραμμάτων, αν και ασχολήθηκε και με την πολιτική.

Στον ιδιωτικό χώρο του, όπως λένε οι διοργανωτές της έκθεσης, το καταφύγιό του ήταν το σχέδιο. «Ποιητικό» το χαρακτηρίζουν, με περιεχόμενο ονειροφαντασίες που περιλαμβάνουν κάστρα, τέρατα και άλλες μυθικές εικόνες. Σημειώνουν, δε, ότι αυτά τα σχέδια ενέπνευσαν και άλλους ρομαντικούς καλλιτέχνες του χρωστήρα, αλλά και ποιητές, ακόμη και τους τύποις ανερμάτιστους σουρεαλιστές. Μάλιστα ο μέγας Βαν Γκογκ τα χαρακτήρισε «εκπληκτικά πράγματα».

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, σε συνεργασία με το παρισινό μουσείο «Maison de Victor Hugo», την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και ιδιώτες συλλέκτες. Περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα ζωγραφικά έργα του σε χαρτί, τα οποία σπάνια εκτίθενται και παρουσιάστηκαν τελευταία φορά στη Βρετανία πριν από μισό αιώνα. Είναι περίπου 70 από τα 4.000 έργα του που μας είναι γνωστά, σημείωσε και η Repubblica, ορισμένα «μικροσκοπικά», με διαστάσεις 4Χ3 εκατοστά, δηλαδή μικρογραφίες.

Ενα από τα έργα του Βίκτορος Ουγκό που παρουσιάζονται στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών (Photo12/UIG/Getty Images/Ideal Image)

«Ελάχιστα από αυτά είχαν εκτεθεί ζώντος του Ουγκό», επειδή ο συγγραφέας δεν επεδίωκε τη δημοσιοποίησή τους. «Ακόμα και αν εκτεθούν μία φορά, κάποτε, πρέπει να παραμείνουν στο σκοτάδι για πολλά χρόνια» είχε δηλώσει. Τα έργα αυτά τα ζωγράφιζε για να ξεφεύγει από την πραγματικότητα, σχολίασε η Repubblica.

Και η θλιβερή πραγματικότητα είχε δημιουργηθεί στη ζωή του με τον θάνατο της 19χρονης κόρης του, Λεοπολντίν, σε ναυτικό ατύχημα, το 1843, όταν ήταν έγκυος. Εκείνος ο θάνατος τον έριξε σε βαθιά θλίψη. Τα τέρατα των σχεδίων του αντανακλούν την ψυχική του φόρτιση, τη σκοτεινή πλευρά της ύπαρξής του, τους εφιάλτες, τον τρόμο του.

Τα έργα είναι φτιαγμένα με κάρβουνο, μελάνι, γραφίτη και είναι πάνω απ’ όλα μυθολογικά, αποκλίνοντα. Είναι αντανακλάσεις της σκοτεινής πλευράς της ύπαρξης, την οποία εξερεύνησε ο συγγραφέας (και) ζωγραφίζοντας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης μερικά «πολιτικά» σχέδια του Ουγκό, εναντίον του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’, δηλαδή του υπευθύνου, μαζί με τον Οτο φον Μπίσμαρκ, για τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο του 1870, που έθεσε τα θεμέλια της γερμανικής ενοποίησης και όλων όσα επακολουθήσαν (Α’ και Β’ Παγκόσμιοι Πόλεμοι).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...