448
| Shutterstock

Δυτικές χώρες καταγγέλλουν ρωσική κυβερνοκατασκοπεία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2025, 08:11
|Shutterstock

Δυτικές χώρες καταγγέλλουν ρωσική κυβερνοκατασκοπεία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2025, 08:11

Οχι μία, ούτε δύο, αλλά έντεκα συνολικά χώρες της Δύσης κατηγορούν μια διαβόητη ομάδα χάκερ της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) ότι έχει βάλει στο στόχαστρό της Δυτικές εταιρείες άμυνας, μεταφορών και τεχνολογίας, που συνέβαλαν, άμεσα ή έμμεσα, στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία και η Ολλανδία εξέδωσαν την Τετάρτη κοινή δήλωση σχετικά με μια εκστρατεία που χρηματοδοτείται από τη Μόσχα κατά οργανισμών που εμπλέκονται «στον συντονισμό, στη μεταφορά και στην παροχή ξένης βοήθειας στην Ουκρανία».

Οπως συνοψίζει το Politico σε ρεπορτάζ του, οι χώρες ανέφεραν ότι η Μονάδα 26165 της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών –γνωστή μεταξύ των ειδικών στην κυβερνοασφάλεια με το παρατσούκλι «Fancy Bear»– ηγείτο της εκστρατείας για περισσότερα από δύο χρόνια, εφαρμόζοντας μια ποικιλία τακτικών, από την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης έως την αποστολή scam emails. Οι ρώσοι χάκερ που μετείχαν στην εκστρατεία εξαπέλυσαν επιθέσεις σε κυβερνητικούς οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες στους τομείς της άμυνας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, της διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας και της πληροφορικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τετάρτης, οργανισμοί και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς στοχοποιήθηκαν στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Μολδαβία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στην Ουκρανία, στις ΗΠΑ, καθώς και στην Ελλάδα.

Φυσικά, οι χώρες της Δύσης συνέδεσαν ρητά την κυβερνοεκστρατεία με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας, επί τούτου, ότι οι επιθέσεις άρχισαν να εντείνονται μετά τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην όμορη χώρα.

Στη συνέχεια, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις «δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στρατιωτικούς τους στόχους και οι Δυτικές χώρες παρείχαν βοήθεια για να υποστηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας, η Μονάδα 26165 επέκτεινε τις δραστηριότητές της, στοχεύοντας φορείς logistics και εταιρείες τεχνολογίας που εμπλέκονταν στην παροχή βοήθειας», όπως σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

Πολλές ρωσικές ομάδες χάκερ επέκτειναν και ενέτειναν τις δραστηριότητές τους εκείνη την εποχή, αλλά η Μονάδα 26165 επικεντρώθηκε στην κατασκοπεία, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, χιλιάδες κάμερες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο σε διάφορα ουκρανικά συνοριακά περάσματα και τουλάχιστον έναν οργανισμό που ειδικεύεται στα συστήματα ελέγχου σιδηροδρομικών δικτύων.

Ομως η δράση της Μονάδας 26165 είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Το 2015 της είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την παραβίαση των συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής Βουλής. Οι χάκερ της «Fancy Bear» φέρονται επίσης να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κυβερνοεπίθεση στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ το 2016, καθώς και στην παραβίαση των λογαριασμών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας το 2022 και το 2023.

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα η Γαλλία κατηγόρησε τη διαβόητη ομάδα χάκερ του Πούτιν για ενορχηστρωμένες επιθέσεις στο προεκλογικό επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν το 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...