Στο Συμβούλιο Ασφαλείας με πρωτοβουλία της Ελλάδας η προστασία των αμάχων στη Γάζα
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας με πρωτοβουλία της Ελλάδας η προστασία των αμάχων στη Γάζα
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έρχεται την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, ως προεδρεύουσας χώρας για το μήνα Μάιο, το θέμα της προστασίας των αμάχων στη Γάζα, καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού (ΙDF), με τον Μπενιαμιν Νετανιάχου να διαμηνύει ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η επιχείρηση θα συνεχιστεί ώστε «στο τέλος» να τεθεί ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας υπό τον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ και οι τρομοκράτες της Χαμάς να υποστούν ολοκληρωτική ήττα.
Ο ισραηλινός στρατός θα αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Γάζας και μόνο αν υλοποιηθεί το σχέδιο του Τραμπ (για εκτόπιση των Παλαιστινίων) θα τελειώσουμε τον πόλεμο, δήλωσε την Πέμπτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Και οι άμαχοι θα λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπλήρωσε, μόνον αφότου μεταφερθούν σε ειδική ζώνη στη νότια Γάζα.
Η συζήτηση στη Νέα Υόρκη για την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα θα γίνει υπό την προεδρία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργου Γεραπετρίτη. ο οποιος εν τω μεταξύ είχε και νέα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αλλωστε, όπως υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές -απαντώντας και στα «πυρά» της αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης- από την πρώτη στιγμή η Αθήνα τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ διατηρεί διαρκή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία εξαρχής στήριξε ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστίνιων.
Από την αντιπολίτευση πάντως, επιμένουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για «πολιτική ισορροπιών και ίσων αποστάσεων», φτάνοντας στο σημείο να μιλούν -όπως πολλοί σχολιαστές και λοιποί κονδυλοφόροι στα social media- ακόμη και για «συνενοχή» του ίδιου του Πρωθυπουργού «στα εγλήματα Νετανιάχου».
Και στο πλαίσο αυτό απαιτούν από την κυβέρνηση «να συμπράξει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» ώστε να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ και να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία σε βάρος μικρών παιδιών».
Σε απάντηση των ανωτέρω, κυβερνητικές πηγές αφού υπενθύμιζαν την πρωτοβουλία Γεραπετρίτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ώστε κράτη-μέλη ανέλαβαν να παράσχουν ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα, επεσήμαιιναν ότι «η Ελλάδα συνέχισε να στηρίζει έμπρακτα την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), παρά τις καταγγελίες που υπήρξαν σε βάρος της και τη διακοπή υποστήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σε παρέμβασή του δε στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εργάζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα πάντοτε θεσμικά. «Η χώρα έχει προσυπογράψει τις σχετικές κοινές δηλώσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε και ακολούθως αντέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα καταψήφισε την αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε, δεν ετέθη ποτέ θέμα ψηφοφορίας και «την απόφαση αναθεώρησης έλαβε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, χωρίς να τεθεί ζήτημα ψήφισης από κράτη μέλη».
«Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη στάση στο ζήτημα της τραγωδίας στη Γάζα και κακώς η αντιπολίτευση δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές του ΥΠΕΞ επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση του βασικού της σχεδίου: άμεση και ευρείας κλίμακας ανθρωπιστική βοήθεια, άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και αποκατάσταση της Γάζας, με τελικό στόχο τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Οσο για τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ, βασική εκτίμηση ήταν πως «η διακοπή των σχέσεων αυτή τη στιγμή δεν θα βοηθούσε». Οπως αναφέραν οι ίδιες πηγές, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη κρίσιμες συνομιλίες, ο χρονισμός «δεν είναι κατάλληλος για να ρίξουμε γέφυρες, αλλά για να τις στήσουμε».
Η λογοδοσία, συμπλήρωναν, θα έρθει στην ώρα της, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου: «Το ζητούμενο τώρα είναι να τελειώσει ο εφιάλτης -πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή».
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμιζαν, η προστασία των αμάχων στη Γάζα αποτελεί προτεραιότητα της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξ ού και το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο με πρωτοβουλία της Αθήνας και υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Την Τετάρτη διπλωματικές πηγές σημείωναν αναλυτικά σχετικά με τη θέση της Ελλάδας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Λωρίδα της Γάζας:
1. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
2. Η Ελλάδα διατηρεί διαρκή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία εξαρχής στήριξε ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστίνιων. Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε εκ νέου επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
3. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το μήνα Μάιο, συζητείται αύριο στη Νέα Υόρκη το θέμα της προστασίας των αμάχων, που αποτέλεσε και προτεραιότητα της θητείας της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών.
4. Η Ελλάδα συνέχισε να στηρίζει έμπρακτα την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), παρά τις καταγγελίες που υπήρξαν σε βάρος της και τη διακοπή υποστήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
5. Με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτη μέλη ανέλαβαν να παράσχουν ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα. Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχτεί σε νοσοκομεία 11 παιδιά και αναμένεται συνέχεια.
6. Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών. Στο πλαίσιο αυτό συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμμετείχε στην Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο θέμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News